Wat houdt lipoedeem nou precies in?

Ik hoor mensen vaak denken; Lipoedeem wat is dat dan? Heeft het iets met je lip te maken ofzo? Nee dat is het niet, ik zal het uitleggen.

Lipoedeem is een chronische aandoening waarbij er een stoornis is in de aanmaak van het vetweefsel, wat betekent dat het ongelijkmatig verdeeld is over het lichaam.

Oftewel in Jip & Janneke taal; Er ontstaan plaatselijk vetophopingen op heupen, dijen, onderbenen, binnenkant van de knieën, billen en/of armen. Hierbij is het heel typisch dat de vetophopingen pas beginnen vanaf pols en enkels. Ken je de Michelin baby’s? Zo ziet lipoedeem er ook uit.

Het is belangrijk te noemen dat lipoedeem niet ontstaat door slechte voeding of weinig bewegen. Nog erger, door te diëten, sporten etc. gaat het lipoedeem vet niet weg! Door therapie kan de pijn verzacht worden, maar het gaat niet weg.

Ongeveer 1 op de 10 vrouwen heeft last van lipoedeem, omdat het nog z’n onbekende ziekte is, weten vrouwen vaak niet dat zij hier last van hebben. Dit is ook een van de redenen dat ik een hierover schrijf om meer draagvlak te creëren bij vrouwen, maar zeker ook bij de medische wereld!

Wat zijn de kenmerken van lipoedeem?

Bij lipoedeem heb je last van vetophopingen, het treedt op vanaf de enkels en/of polsen. Voornamelijk vrouwen hebben last van lipoedeem, bij hen zie je ook vaak de zogenaamde rijbroek. Daarnaast is er vaak 1-3 kledingmaten verschil met boven- en onderkleding.

Daarbij geeft lipoedeem vervelende klachten als:

 • Vermoeide en zware benen (onrustig gevoel)
 • Pijn in de benen
 • Snel blauwe plekken
 • (Druk)pijn en gevoeligheid.
 • Dikke en soms ontvormde benen en/of armen
 • ‘Bloemkool’ huid / Cellulite
 • Vermoeidheid
 • Verminderde spierkracht
 • Koude voeten
 • Problemen bij het lopen (door slechte doorbloeding en schurende huid)
 • Gewrichtsproblemen (vooral knie)
 • Gewichtsproblemen, zonder aanwijsbare oorzaak

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van lipoedeem is helaas niet duidelijk, wel is duidelijk dat je geen lipoedeem krijgt van teveel eten. Lipoedeem heeft te maken met hormonen en uit zich of verergert vaak in periodes van hormoonschommelingen zoals puberteit, zwangerschap en menopauze. Als lipoedeem niet wordt behandeld, kan het zich verder ontwikkelen. Er zijn meerdere fases (1-3, zie hieronder) in het ziektebeeld, maar het hoeft niet te betekenen dat het zich verder ontwikkelt of dat je overal lipoedeem hebt.

lipoedeem-stadia
Fase 1, 2 en 3 van lipoedeem

Hoe uit zich de lipoedeem bij mij?

Ik heb lipoedeem fase 2, vergelijkbaar met de middelste foto. De lipoedeem zit voornamelijk in mijn bovenbenen en billen en in mijn bovenarmen en buik. Mijn onderbenen zijn vrijwel niet aangedaan. Qua klachten kan ik zeggen dat ik het allemaal heb. Al heb ik in mindere mate last van drukpijn en ik heb geen gewrichtspijn, tenzij je zwakke enkels mee telt 😉

Behandeling

De pijn en klachten van lipoedeem zijn te verzachten door manuele lymfdrainage door een huidtherapeut en het dragen van een aangemeten therapeutische steunkous. Een manier om van het vet en de pijnlijke en vermoeide benen af te komen is liposuctie. Deze medische liposuctie wordt echter niet vergoed door de zorgverzekeraars, omdat de liposuctie niet erkend wordt als oplossing voor lipoedeem. De doktoren geven aan dat dit wel het geval is en dat er maar 2% kans bestaat dat het terug komt.

Bekijk hoe de operatie in zijn werk gaat.

Meer informatie over lipoedeem en de patiëntenvereniging: