Oké, de diagnose is gesteld, en nu? Leven met lipoedeem, hoe doe je dat?

Aan de ene kant voelde ik een enorme opluchting dat ik eindelijk weet waarom mijn lichaam eruit ziet zoals het nu doet en waarom ik zo’n moeite heb met afvallen. Maar vervolgens heb ik direct ook nieuwe vragen.

  1. Zijn er dan echt geen behandelmethoden die ervoor zorgen dat het minder wordt?
  2. Zorgt intensief sporten en een aangepast eetpatroon ervoor dat het minder wordt?
  3. En als laatste gaat het ooit over?

Ergens in mijn achterhoofd weet ik wel dat op bovenstaande vragen het antwoord ‘NEE’ is, noem mij eigenwijs, maar ik wil alles proberen!!

De dermatoloog zei dat liposuctie de enige optie is, dit vind ik wel direct een hele drastische wending en dat kan altijd nog (mits ik het geld bij elkaar kan sparen…..), daarom ben ik eerst andere mogelijkheden gaan uitzoeken.

Stap 1;

Iedere week ging ik bij de huidtherapeut in de lymfapress, ik noemde dit dubbelwandige drukzakken. Hier zat ik met mijn volledige been tot mijn lies in een zak, waarbij er lucht gepompt wordt vanaf de tenen naar de lies. Als de gehele zak vol zit met lucht dan wordt het lucht er uit gelaten en begint het weer opnieuw. Het voelt alsof de bloeddruk wordt gemeten, alleen dat zitten beide apart benen in z’n zak. Dit geeft verlichting aan het drukkende gevoel en de pijn.

Omdat dit maar 20x vergoed wordt, moest ik een verwijsbrief van mijn ‘beste vriend’ de dermatoloog hebben. Nadat het na 2x door de zorgverzekering niet gehonoreerd werd, omdat op de verwijsbrief niet precies staat wat zij willen zien, heb ik de moed opgegeven. Ik ga nu alleen wanneer ik de druk en pijn niet meer trek.

Stap 2;

Steunkousen heb ik aan laten meten, ik heb deze een hele tijd gedragen. Echter merkte ik amper verschil en zien ze er niet uit, daarom ben ik uiteindelijk gestopt met ze te dragen.

Oke, bij de huidtherapeut wordt de lipoedeem niet minder, de klachten kunnen zij wel verminderen. Tijd voor de volgende optie; Personal training + voedingspatroon omgooien.

sanne-sportenStap 3;

Vol moed begon ik aan 2x per week personal training + 1 a 2x bootcamp
per week en een aangepast voedingspatroon. 5 maaltijden per dag; 4x alleen eiwitten en vetten en 1x alleen koolhydraten en groenten bij iedere maaltijd. Ik merkte dat ik het trainen met gewichten en 1-op-1 erg leuk vond! Het resultaat mocht er ook zijn, ik ben in 6 maanden 10 kilo afgevallen. Maar…helaas alleen proportioneel afgevallen en de lipoedeem is er nog steeds.

Moet ik dan maar accepteren dat ik er zo uit zie, leef met pijnlijke en vermoeide benen en altijd maar moe ben??

Leven met lipoedeem, tsja hoe doe je dat…. of beter hoe zorg je ervoor dat je alsmaar door kunt gaan? Na 2 jaar ben ik daar nog steeds niet achter.

Geef een reactie