Zaterdag 26 november

Zaterdag was het dan zover, het eerste intake gesprek voor een tumescent liposculptuur oftewel liposuctie bij Dr. Schift in Velp. Aan de ene kant was ik enorm zenuwachtig en aan de andere kant had ik mijzelf voorgenomen om alles maar over mij heen te laten komen. Ik ga immers ook nog op gesprek bij een andere arts en daarna ga ik de keuze pas maken.

Tijdens de autorit schoot er ineens door mij heen, wat als de artsen, in tegenstelling tot de dermatologen, de lipoedeem niet erkennen? Dat is dan wel een enorme teleurstelling en wat ga ik dan doen? “Niet over nadenken Sanne! Wie dan leeft, wie dan zorgt!”

Enigzins gespannen liep ik, samen met Wouter en mijn moeder, de ruimte in waar Dr. Schift zijn spreekuur houdt en terwijl ik hem een hand geef dacht ik; ik hem hem vaker gezien…. Maar waar? Hij stelde ons gerust en begon te vertellen over de operatie en hoe het in zijn werk ging. Het werd mij ook duidelijk waar ik hem gezien had……  Hij gaf tijdens de lipoedeem conferentie vorig jaar een presentatie over liposuctie.

Een beetje ongemakkelijk moest ik mijn kleren uitdoen, zodat hij naar mijn lipoedeem kon kijken. Vervolgens komt hij met het behandelplan; 3 operaties.

 1. Buiten/zijkant bovenbenen en billen
 2. Binnenkant bovenbenen
 3. Armen en wat ik zelf nog wil, bijv. buik en bijwerken wat nog nodig is.

Als ik mijn lijst met vragen wil pakken, merk ik dat ik nog steeds gespannen ben. Ik loop enorm moeilijk te doen met mijn tas en er valt van alles uit.. Super suf maar goed, nadat alles weer in de tas zit kan ik toch mijn vragen stellen.

Het was een fijn, maar ietwat zakelijk gesprek. Met een hoofd vol bevestiging en nieuwe informatie rijden wij terug naar huis. Tijd om alles te verwerken en onszelf klaar te maken voor het tweede en laatste gesprek.

Donderdag 1 decemberDe Blaak

Ook het tweede gesprek heeft ondertussen plaatsgevonden. Om kwart voor zeven zaten wij in de auto richting Rotterdam voor ons gesprek om 9.00 uur. Daar aangekomen, kunnen wij nog ruim 40 minuten nagelbijten, aangezien Dr. Boonen last had van de verkeersdrukte.

Goed daar zaten we dan en ik dacht kom maar op met alle informatie en vragen. Eerst wil hij een aantal dingen van mij weten en vervolgens stelt hij een aantal rake vragen:

 • Wat zijn je klachten? “Nou ik heb pijnlijke en vermoeide benen, ben veelal moe, maar ik heb ook een traagwerkende schildklier enne… tja dat was het wel”.
 • Krijg je ook snel blauwe plekken? “Ja daar heb ik ook last van”
 • En koude voeten? “Ja dat ook”
 • En hoe is het met kleren kopen? “Haha verschrikkelijk, de broeken zijn standaard te lang. Kleding kopen is voor mij niet zoals bij veel vrouwen een hobby!” En dat zou het wel moeten zijn toch? reageert dr. Boonen. “Absoluut!”
 • En op het strand, loop je dan in bikini? “Ja, daar heb ik schijt aan” Heel goed!

Vervolgens werd ik door de assistent volledig opgemeten en bekijkt dr. Boonen mijn lichaam en lipoedeem. Na dit onderzoek komt ook Dr. met het behandelplan; 5 operaties:

 1. Linkerbeen
 2. Rechterbeen
 3. Billen
 4. Bovenarmen
 5. Buik en maag

Ik merk dat ik een stuk minder zenuwachtig ben, ik heb per slot van rekening al zo’n gesprek gehad, mijn vragen heb ik in mijn hoofd en worden een voor een beantwoord door dr. Boonen.

Toen ik aan dr. Boonen vroeg of mijn vermoeidheid ook kan komen door de lipoedeem zei hij het volgende;  “Mensen beseffen zich niet dat je per been 10 kilo extra meezeult en spiervermindering heb, als jij een hele dag loopt dan is het best logisch dat jij doodop bent!”

Vol van alle informatie vertrokken wij naar huis. Nu begint het echte nadenken en uiteindelijk de knoop doorhakken!…

Geef een reactie